geplaatst op 11 februari 2021 in categorie: Over het samenwerkingsverband, Alles
Het huidige ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband Roosendaal-Moerdijk heeft een looptijd van augustus 2018 tot augustus 2022. Dat betekent dat op 1 mei 2022 een nieuw ondersteuningsplan naar de Inspectie van het Onderwijs gestuurd dient te worden met goedkeuring van de deelnemende besturen, de Raad van Toezicht, de Medezeggenschapsraad Personeel (voor zover het personele consequentie betreft), de Ondersteuningsplanraad én de gemeenten (voor zover het de samenwerking met jeugdhulp en leerlingenvervoer betreft). Het goedkeuringstraject zal het voorjaar 2022 in beslag nemen, hetgeen betekent dat in de loop van 2021 het concept-ondersteuningsplan vorm gegeven dient te worden. Een van de belangrijkste randvoorwaarden voor het slagen van passend onderwijs is de kwaliteit van de bestuurlijke samenwerking op het niveau van het samenwerkingsverband. Om het gesprek over passend onderwijs op bestuursniveau te voeren heeft het Steunpunt Passend Onderwijs de zelfevaluatietool Scan bestuurlijke samenwerking ontwikkeld. De resultaten van deze scan zijn goed te gebruiken voor het interne gesprek over de bestuurlijke samenwerking, maar ook als startpunt in aanloop naar een nieuw ondersteuningsplan.
De Scan bestuurlijke samenwerking:
• is geschikt voor het management, bestuur, deelnemende besturen en het intern toezicht van het samenwerkingsverband;
• geeft input om het gesprek over de kwaliteit van de processen en samenwerking binnen samenwerkingsverbanden in het primair onderwijs te ondersteunen;
• geeft inzicht in periodieke ontwikkelingen;
• levert opbrengsten die te gebruiken zijn n aanloop naar een nieuw ondersteuningsplan.
De Scan bestuurlijke samenwerking is een zelfevaluatie-instrument dat input geeft aan het management, bestuur, deelnemende besturen en intern toezicht van het samenwerkingsverband om het gesprek met elkaar te voeren over de kwaliteit van de processen en de samenwerking binnen samenwerkingsverbanden. Dit maakt de scan bij uitstek een instrument om bij de start van het proces om te komen tot een nieuw ondersteuningsplan de startsituatie in kaart te brengen. Naar aanleiding hiervan kunnen via een SWOT-analyse de aandachtspunten voor de komende periode worden benoemd.
De scan bestaat uit negen domeinen, die elk met een aantal vragen worden uitgediept:
1. Onderwijsresultaten
2. Visie
3. Kwaliteitszorg
4. Resultaatgerichtheid
5. Kwaliteitscultuur
6. Samenwerking en relaties
7. Verantwoording en dialoog
8. Organisatie, rollen en communicatie
9. Financieel beheer
De Scan wordt afgenomen bij de schoolbesturen, de Raad van Toezicht, de OPR en de (P)MR. De resultaten worden vanzelfsprekend in alle overleg besproken en vormen een startpunt voor het nieuwe ondersteuningsplan.