geplaatst op 19 december 2018 in categorie: Alles, Over het samenwerkingsverband
Geachte deelnemers aan het SWV Roosendaal-Moerdijk,
In het Ondersteuningsplan 2018-2022 heeft het SWV PO3002 beleid uitgestippeld om passend onderwijs te realiseren en waarmee:
alle kinderen een passende plek in het onderwijs krijgen;
een kind naar een gewone, reguliere basisschool gaat als dat kan;
een kind naar het speciaal (basis)onderwijs gaat als intensieve begeleiding nodig is;
scholen de mogelijkheden hebben voor ondersteuning op maat;
de mogelijkheden en de onderwijsbehoefte van het kind bepalend zijn, niet de beperkingen;
kinderen niet meer langdurig thuis komen te zitten.
Hoewel het ondersteuningsplan het deelnamepercentage aan speciaal (basis)onderwijs wil beperken (SBO maximaal 2%; SO maximaal 1,7%) is na een daling het aantal aanvragen en toelatingen tot het SO in SWV PO3002 de afgelopen 2 jaar toegenomen. De deelname aan het SBO is stabiel op 2%, maar het deelnamepercentage SO was 2 jaar geleden 1,7 %, nu is dat 2,1 %. Het SWV PO3002 wil er naartoe werken dat dit aantal/percentage weer gaat dalen. Naast een stijging in cluster 3 ZML (De Kameleon) is het vooral de toename van kinderen met ernstige gedragsproblematiek (cluster 4) problematisch aan het worden.
Consequentie van de toename van het aantal kinderen op het speciaal onderwijs cluster 4 is dat op dit moment De Fakkel (bijna) volledig bezet is.
Om de kwaliteit van het onderwijs op De Fakkel te kunnen behouden is het noodzakelijk dat het aantal kinderen op de school beperkt blijft tot de maximale capaciteit van 150 leerlingen. In het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband is daarom al eerder vastgelegd dat door versterking van de basisondersteuning het aantal leerlingen dat aangewezen is op een cluster 4 school waarschijnlijk kan afnemen. Daarnaast wordt binnen de SO4-scholen nadrukkelijk onderzocht of leerlingen teruggeplaatst kunnen worden naar het regulier basisonderwijs of het speciaal basisonderwijs. Uiteindelijk doel is dat meer leerlingen thuisnabij passend onderwijs kunnen volgen.
Om dit bovenstaande te bereiken én om voor die leerlingen die het speciale onderwijs écht nodig hebben ook te kunnen plaatsen hebben het samenwerkingsverband én cluster 4 school De Fakkel het volgende afgesproken:
• Bij plaatsing van een leerling op De Fakkel wordt de verwijzende basisschool uitgenodigd voor het kennismakingsgesprek, het bespreken van het eerste KD en de halfjaarlijkse leerlingbesprekingen/evaluatiemomenten. Dit om de contacten met de verwijzende school te onderhouden en samen toe te werken naar terugplaatsing.
• In goed overleg worden duidelijke criteria opgesteld voor het terugplaatsen van leerlingen van SO naar SBO/BAO.
• Het traject van het tussentijds terugplaatsen van leerlingen wordt versneld opgepakt. Er wordt in kaart gebracht welke leerlingen eventueel teruggeplaatst kunnen worden en wat daar voor nodig is. We gaan hiervoor een samenwerking aan met SBO Het Palet in Klundert. Uitgangspunt is thuisnabij onderwijs. Leerlingen die woonachtig zijn in Klundert, Fijnaart, Zevenbergen, Zevenbergschenhoek, Moerdijk, Willemstad, Lage Zwaluwe en Hoge Zwaluwe zouden onderwijs kunnen krijgen bij Het Palet met aanvullende expertise van De Fakkel. Onderzocht wordt dan of mogelijk (enkele van deze) leerlingen de overstap kunnen maken naar het SBO. Afspraken over deze pilot moeten nog worden gemaakt, zoals: wel/niet een aparte SO Cluster 4 klas, instroom in SBO-groepen met ondersteuning vanuit SO Cluster 4, symbiosemogelijkheden en natuurlijk de onderliggende samenwerkingsafspraken tussen De Waarden en Het Driespan als verantwoordelijke schoolbesturen.
• Bij terugplaatsing vindt een warme overdracht plaats, waarbij vanuit SO Cluster 4 ondersteuning wordt aangeboden bij de terugplaatsing en vanuit het samenwerkingsverband is per direct een arrangement van €4.300,- beschikbaar, waarvoor geen inhoudelijke onderbouwing hoeft te worden aangeleverd om de terugplaatsing in het eerste jaar te ondersteunen. Daarna blijft de mogelijkheid bestaan voor het aanvragen van een arrangement.
• Om kwaliteit te kunnen blijven leveren hanteren alle cluster 4 scholen in de regio een wachtlijst. De wachtlijst is afhankelijk van de plaatsingsmogelijkheden binnen de specifieke groep, waarbij het leerlingaantal maximaal 15 in de groep is. Bij plaatsing op de wachtlijst wordt met ouders, school, samenwerkingsverband en cluster 4 overlegd om een aanpak te creëren die de wachtperiode zo goed mogelijk overbrugt. Voor leerlingen die dit schooljaar worden aangemeld, maar niet geplaatst kunnen worden op De Fakkel, wordt wel de HGD opgestart en een advies uitgebracht. Zij worden indien nodig op de wachtlijst geplaatst. In de periode waarin de TLV is afgegeven en er nog geen ruimte is voor plaatsing wordt meegedacht wat deze leerling nodig heeft (bijv. extra ondersteuning), om de tijd te overbruggen. Naast de reguliere mogelijkheid voor een arrangement worden hierover nog aanvullend concrete afspraken over gemaakt, o.a. met KEC Onderwijs. Het samenwerkingsverband stelt hiervoor extra middelen beschikbaar.
Vanuit het samenwerkingsverband en De Fakkel wordt het op prijs gesteld om bovenstaande informatie te delen met al uw scholen en alle relevante betrokkenen (jeugdprofessionals, leerplichtambtenaren, enz.). Wij realiseren ons dat voor bepaalde leerlingen op de hele korte termijn niet de meeste wenselijke onderwijsomgeving kan worden aangeboden, maar gelet op de omstandigheden en randvoorwaarden is het bovenstaande het meest passend dat op dit moment kan worden aangeboden. Wij verwachten dat de genoemde maatregelen op een niet al te lange termijn een wachtlijst overbodig maakt. Vanzelfsprekend staan wij open voor aanvullende suggesties en alternatieve oplossingen. Het uiteindelijke doel is nog steeds: passend onderwijs voor alle leerlingen in het werkgebied!
Namens het team van De Fakkel en het SWV PO3002,