geplaatst op 2 april 2018 in categorie: Alles, Jeugdzorg
Een van de grote thema’s rond passend onderwijs is de samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg. Ruim 10% van alle kinderen heeft te maken met jeugdzorg. Soms gaat het om zaken die niets met school te maken hebben, maar heel vaak gaat het om een problematiek die zowel thuis als op school een rol speelt. Goede samenwerking tussen ouders, school en jeugdhulp is dan van belang om ervoor te zorgen dat de problematiek zo snel mogelijk wordt aangepakt. Dat maakt de kans het grootst dat een kind snel zonder problemen thuis en op school kan door gaan. In sommige gevallen is de problematiek zo heftig dat er op school extra ondersteuning gebeden moet worden. Dat kan zowel vanuit de jeugdzorg gebeuren als vanuit het onderwijs (het samenwerkingsverband). Maar altijd gebeurt dat in goede afstemming met de ouders en met elkaar.
Zoals het hierboven staat opgeschreven lijkt het allemaal heel erg gemakkelijk te gaan. Immers, alle scholen hebben een jeugdprofessional (of CJG-medewerker) en kunnen daar terecht voor extra ondersteuning. Datzelfde geldt voor problemen vanuit het onderwijs. Iedere school heeft een intern begeleider, een ondersteuningsteam of een zorgmedeweker op bestuursniveau.
Toch lukt het niet altijd om de juiste afstemming te vinden op het juiste moment. Onderwijs en jeugdzorg horen bij elkaar; alle medewerkers doen hun best om het samen aan te pakken, maar toch lukt het niet altijd, omdat er bijvoorbeeld een wachtlijst is bij een behandelaar of omdat de schoolproblematiek zo ernstig is geworden dat wachten op een behandeling onmogelijk wordt. Per geval wordt dan bekeken wat de beste opties zijn.
In de praktijk lukt het vaker elkaar op een positieve manier te vinden en aan de overlegtafel wordt hard gewerkt om de aansluiting onderwijs-jeugdzorg vorm te geven. Toch blijken er steeds weer nieuwe problemen op te treden, die te maken hebben met doorzettingsmacht, financiering, bevoegdheden en andere ‘regelzaken’. De gemeenten van West-Brabant West zijn daarom ook in overleg met de samenwerkingsverbanden van West-Brabant om met elkaar hierover afspraken te maken. Mocht u in de praktijk tegen problemen aanlopen op dit vlak? Aarzel dan niet om deze te melden bij: secretariaat@po3002.nl.