geplaatst op 24 september 2019 in categorie: Alles, onderwijsnieuws
Erfgoed in het onderwijs is belangrijk: het geeft leerlingen een beeld van het verleden en draagt bij aan cultureel bewustzijn en reflectie op het heden. Door het digitaliseren van erfgoed, kunnen scholen het makkelijker inzetten. Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed werken samen om erfgoed, met behulp van ict, structureel een plek te geven bij scholen in het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo).
Erfgoed als leermiddel?
Musea, archieven en andere erfgoedinstellingen bieden digitaal erfgoed aan en ontwikkelen hiermee ook allerlei lesmateriaal voor het onderwijs. Maar dit materiaal krijgt daarmee niet automatisch een betekenisvolle plek in het onderwijs. Het is nu niet altijd goed vindbaar en sluit vaak nog onvoldoende aan bij het onderwijsprogramma.
Om in kaart te brengen hoe digitaal erfgoed vindbaar en bruikbaar is, en hoe het betekenisvol kan worden ingezet in het onderwijs, is het programma ‘Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs’ gestart.
Digitaal erfgoed in de les
Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed slaan in 2019 en 2020 de handen ineen om erfgoed, met behulp van ict, structureel een plek in lessen te geven bij scholen in het po en vo.
Ons doel is dat leraren hun lessen kunnen verrijken en op een aansprekende manier onderwijs kunnen geven met erfgoedmateriaal. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat erfgoedinstellingen in staat zijn om lesmateriaal beter vindbaar te maken en aan te sluiten op het onderwijsprogramma, zodat het bereik en gebruik in het onderwijs toeneemt.
Meer informatie vindt u hier.