geplaatst op 9 oktober 2018 in categorie: Alles, Over het samenwerkingsverband
Op 2 oktober organiseerde het Samenwerkingsverband Roosendaal-Moerdijk (SWV PO3002) een informatiebijeenkomst over passend onderwijs. De bijeenkomst was bedoeld voor IB-ers, directeuren en andere betrokkenen die (relatief) nieuw zijn in het werkgebied rond passend onderwijs. Naast de IB-ers en directeuren mocht het samenwerkingsverband ook jeugdprofessionals, leerkrachten en stafmedewerkers van verschillende schoolbesturen verwelkomen. Vanwege de grote belangstelling (maximaal 75 deelnemers) heeft helaas niet iedereen die belangstelling had kunnen deelnemen, maar de verstrekte informatie staat op de website van SWV PO3002: www.po3002.nl.
Na een inleiding door directeur-bestuurder Jack Biskop over de achtergronden van de wet op het passend onderwijs, de doelen van de wet en van het SWV is hij ook ingegaan op de zorgplicht. Om ervoor te zorgen dat ouders niet van school naar school hoeven trekken met hun kind(eren), heeft de wetgever bepaalt dat de verantwoordelijkheid voor een passende onderwijsvoorziening bij de school (van aanmelding) ligt.
Vervolgens werden de deelnemers in een drietal deelsessies bijgepraat over de samenhang tussen onderwijs en jeugdzorg in West-Brabant West, over de inzet van extra expertise via ambulante begeleiding en over de manier waarop bij het SWV extra ondersteuning kan worden aangevraagd.
Marianne Voeten, werkzaam voor het SWV in de MDC én op de speerpunten thuiszitters en dyslexie, is lid van het Expertteam van Spring, die organisatie waar alle jeugdprofessionals in dienst zijn. Marianne heeft een toelichting gegeven op de organisatie van de jeugdzorg en hoe de jeugdzorg de school in komt. Met een mooi woord heet dat Integraal Arrangeren. Onderwijs en jeugdzorg combineren de aanpak samen met ouders, zodat een kind optimaal wordt geholpen.
Ben Schapendonk, ambulant begeleider van de Mytylschool in Roosendaal, heeft toegelicht hoe de ambulant begeleider een bijdrage kan leveren aan de extra ondersteuning van een leerling op school. Tijdens de presentatie liet hij de nieuwe Kenniskaarten zien, die snel beschikbaar komen. Alle deelnemers aan de informatiebijeenkomst ontvangen een set kaarten.
Mirjam Buster, voorzitter van de MDC, is in haar deelsessie ingegaan op vragen die te maken hebben met het aanvragen van extra ondersteuning bij het samenwerkingsverband. Daarbij is zij onder andere ingegaan op het belang van het OntwikkelingsPerspectief OPP).
Tot slot is er centraal een terugkoppeling gegeven door de deelnemers in de vorm van een Kahoot. Alle resterende vragen en opmerkingen konden op kaartjes geschreven worden en bij het naar buiten gaan in een bus worden gedeponeerd. Alle vragen en opmerkingen worden schriftelijk beantwoord naar alle deelnemers. Samen met alle presentaties krijgt iedere deelnemer de informatie gemaild. Alles bij elkaar was het een drukke en zeer geanimeerde bijeenkomst, waarvoor het SWV alle deelnemers hartelijk bedankt.