geplaatst op 9 mei 2018 in categorie: Alles, Ondersteuning
In de afgelopen periode is er veel veranderd in de wijze waarop aanvragen ingediend kunnen worden bij het SWV. Hierbij willen we graag een aantal zaken verduidelijken, omdat we merken dat daar veel vragen over zijn.
Sinds 1 januari 2018 moeten alle aanvragen (TLV, BBA en EED) ingediend worden via LDOS. Een tijdje geleden is het dyslexiedossier hierin geprogrammeerd. Hiermee is het gebruiken van de oude formats niet langer mogelijk. Natuurlijk snappen we dat er voor verschillende leerlingen die al langer opvallen binnen het dyslexieprotocol, reeds gestart is met het invullen van het Word-bestand. Om niemand te belasten met extra werk vinden we het geen enkel probleem als het Word-bestand op dit moment nog gebruikt wordt. Aangezien de aanmelding wel via het programma moet, is het nodig om een aantal vragen in het systeem te beantwoorden, anders ziet het programma niet dat de aanmelding volledig is en wordt het insturen naar het SWV geblokkeerd. De gegevens van de leerling, school en ouders dienen altijd ingevuld te worden. Daarnaast moet er altijd iets worden ingevuld bij de vragen:
– Argumentatie
– Enkelvoudigheid
Alle verplichte bijlagen dienen toegevoegd te worden, in elk geval het LOVS. Naast het LOVS van het kind dienen de geanonimiseerde resultaten van de groep te worden aangeleverd. Dit betreft een overzicht van de scores van de leerlingen op DMT en spelling op het meest recente toetsmoment, zonder namen van de kinderen. Dit laatste in verband met de privacy. Daarnaast dienen de plannen aangeleverd te worden op grond waarvan de didactische resistentie aangetoond kan worden. Let er hierbij op dat de bijlagen onder het juiste kopje komen te hangen (uitvouw menu), anders denkt het programma dat niet alle bijlagen erbij zitten. Pas als de rode kruisjes zijn vervangen door groene vinkjes ziet het programma dit als volledig.
Indien kinderen nu gaan opvallen binnen het dyslexieprotocol, kan er reeds gestart worden met het maken van een dossier in LDOS, zodat, als er wordt voldaan aan de criteria, slechts de laatste zaken toegevoegd dienen te worden.
Terugblikkend op 2017 zien we dat er heel veel dossiers zijn ingediend waarbij niet wordt voldaan aan de landelijk vastgestelde criteria. Daarom willen we hierbij nogmaals vragen vooraf zelf goed te beoordelen of aan de criteria wordt voldaan. Voor de volledigheid hierbij de criteria:
– Criterium achterstand: de scores op het gebied van technisch lezen en/of spelling behoren tot de 10% zwakste scores.
o Er is sprake van 3 opeenvolgende E/V-(min) scores op de DMT
o Er is sprake van 3 opeenvolgende E/V- (min) scores op de spellingstoets en de 3 laatste scores op de DMT zijn D/E scores.
Zorg ervoor dat in de uitdraai van het LOVS te zien is of het de laagste 10% van de scores betreft. Indien de uitdraai dit niet automatisch weergeeft kunnen in veel gevallen de instellingen van het programma aangepast worden. Indien dat niet lukt dient de score handmatig opgezocht te worden. Hiervoor zijn tabellen te vinden op het internet.
– Criterium van didactische resistentie: er is gedurende 20 weken extra instructie geboden op zorgniveau 2, deze extra instructies bedroegen 60 minuten per week. Hierop volgend is 20 weken extra instructie geboden op zorgniveau 3, gedurende 60 minuten per week.
Uit de plannen en het dossier moet duidelijk worden wat het reguliere (basis) aanbod is dat door de school wordt aangeboden en wat het extra aanbod is geweest (methode/aanbod, manier van werken, aantal weken, aantal minuten per week, evaluatie op product en proces).
– Criterium van enkelvoudigheid: er is sprake van een enkelvoudige problematiek, te weten dyslexie. De leerling laat zien op de andere vakgebieden wel (voldoende) te ontwikkelen, er zijn geen bijkomende problemen die het leerproces van de leerling beïnvloeden.
Regelmatig zien we in dossiers dat kinderen over de hele linie zwak zijn/uitvallen. Hierover wordt dan niets geschreven in het dossier. Voor ons is het dan belangrijk om te weten waar, volgens de school, het probleem in zit. Welke problemen signaleer je als school, heb je daar een verklaring voor? Op welke wijze speel je daar als school op in? Spelen problemen alleen wanneer het kind moet lezen of juist gedurende de gehele schooldag? Wat is de invloed van de bijkomende problemen op de algehele leerontwikkeling? Wat is de invloed van de bijkomende problemen op de lees- en spellingsontwikkeling? Het is, voor een goede beoordeling van de aanvraag, heel belangrijk dat deze gegevens voorhanden zijn. We zien regelmatig EED aanvragen waarin wordt aangegeven dat er sprake is van enkelvoudigheid. Korte tijd later volgt er een zwaar dossier voor een BBA of TLV. Realiseert u zich wel dat u ondertekent voor het naar waarheid invullen van het dossier. Voorkom dat u, maar ook ouders en leerlingen in de problemen komen vanwege foutieve of onvolledige informatie.
Uit bovenstaande opsomming blijkt welke criteria landelijk zijn vastgesteld. In de gesprekken tussen school en ouders is het belangrijk deze steeds volledig door te nemen en toe te lichten aan ouders, zodat ook voor hen duidelijk is waar een aanvraag aan moet voldoen. Er kan vergoeding aangevraagd worden voor kinderen met ernstig enkelvoudige dyslexie. Dit betekent dat er veel kinderen zijn die dyslexie hebben, maar waarbij geen sprake is van ernstige dyslexie of van enkelvoudigheid. Voor hen geldt de vergoedingsregeling niet. We realiseren ons dat dit soms lastig uit te leggen zal zijn aan ouders. Dit is wel noodzakelijk om duidelijk te maken aan ouders waarom hun kind niet in aanmerking komt. We merken dat dit vragen oproept bij de ouders.
Tot op heden hebben we steeds het volledige dossier beoordeeld, ook al zagen we bij het eerste criterium (achterstand) al dat er geen positief advies gegeven kon worden. Vanaf heden zullen we dit niet langer doen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient immers aan alle criteria te worden voldaan, indien we signaleren dat er aan een criterium niet wordt voldaan zullen we dit aangeven. Bij criteria die niet beoordeeld zijn zullen we aangeven dat niet is bekeken of er aan dit criterium is voldaan.
In mei wordt de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht. We ontvangen regelmatig dossiers waarin de namen van klasgenoten zichtbaar zijn in plannen of bij toetsoverzichten. Maak deze gegevens anoniem. Nu kan en mag dat eigenlijk al niet, maar straks zeker niet. Ben hier dus alert op.
Werkdruk is een veel besproken onderwerp in het onderwijs. Er bereiken ons regelmatig signalen dat het aanvragen van beschikkingen (TLV/BBA/EED) veel werk met zich meebrengen. Vooral bij dyslexie wordt soms opgemerkt dat men het gevoel heeft dingen dubbel te moeten doen. Hiernaar zal in de komende periode gekeken gaan worden. Ook wij zijn zoekende naar de mogelijkheden van het programma LDOS om zowel voor de scholen als voor het SWV een zo eenvoudig mogelijke procedure te ontwikkelen. Zodra hier meer zicht op is en welke veranderingen dit eventueel met zich meebrengt, zullen we iedereen hierover informeren.